espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά

Κυρίες και Κύριοι,

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε όλες και όλους με υγεία, εργασία και δημιουργικότητα.

Πολλά ευχαριστώ στον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλη Κορκίδη για την πρόσκλησή του να παραστώ στη σημερινή κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, και την ευκαιρία που μου προσφέρεται να χαιρετίσω την προσπάθεια που καταβάλλει σήμερα ο κόσμος της Βιομηχανίας και του Εμπορίου να δώσει νέα ώθηση στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης στη χώρα.

Σε μία περίοδο δημοσιονομικών περιορισμών και δυσεύρετης ρευστότητας στην εγχώρια αγορά, ο κλάδος του εμπορίου άντεξε, περιορίζοντας τις ζημιές σε επιχειρηματικότητα και απασχόληση των ΜΜΕ.

Σήμερα, δε, η βιομηχανία με τις εξαγωγές της κυρίως, όχι μόνον έρχεται να αιμοδοτήσει με ρευστό την οικονομία αλλά και να την ανατάξει παραγωγικά, τεχνολογικά και ποιοτικά με την ένταξη σειράς επιχειρήσεων σε διεθνείς αλυσίδες παραγωγής και την συνεχή αναζήτηση ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, ικανών να δημιουργήσουν μόνιμες θέσεις απασχόλησης.

Το μέλλον της Ελλάδας και η έξοδος από την κρίση εξαρτώνται από τον ρόλο οικονομικής γέφυρας που καλείται να διαδραματίσει μεταξύ Ευρώπης και Νότιας Ανατολικής Ασίας.

Για να πετύχει η Ελλάδα τον στρατηγικό αυτό στόχο ένταξης στον νέο διεθνή καταμερισμό εργασίας, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την μικρή οικονομία μας, ανοίγοντάς την σε παραγωγικές επενδύσεις με προσανατολισμό πρωτίστως τη βιομηχανία και τις εξαγωγές μας.

Επενδύσεις και εξαγωγές με κεντρικό πυλώνα τη βιομηχανία συνιστούν το δίπολο της αναπτυξιακής εξόδου της χώρας από την κρίση.

Και δεν είναι τυχαίο που η αύξηση των εξαγωγών προσελκύει επενδύσεις, αφού η εγχώρια αγορά είναι μικρή και αδύναμη, ενώ οικονομίες κλίμακας και ρευστότητα προσφέρουν κυρίως οι εξαγωγές.

Αποτελεί, λοιπόν, πολύ σημαντική εξέλιξη η ανάδειξη της ελληνικής βιομηχανίας σε ηγετικό κλάδο της οικονομίας.

Μετά την επταετία 2008-2014 στη διάρκεια της οποίας η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 28%, το 2016 ανέκαμψε 2,5% και το 2017 επιτάχυνε κατά 4,4%.

Επίσης, οι βιομηχανικές εξαγωγές στο α’ ενδεκάμηνο 2017 είχαν ετήσια αύξηση 10,3% έναντι 7% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας, ενώ στο γ’ τρίμηνο 2017 είχαμε την πρώτη ισχυρή αύξηση της απασχόλησης κατά 5,8% στην μεταποίηση.

Επί πλέον, η συμμετοχή των ξένων άμεσων επενδύσεων στη μεταποίηση στο σύνολο των ξένων άμεσων επενδύσεων από -16% που ήταν το 2014 έγινε 0,6% το 2015, 3% το 2016 και 4% το α’ εννεάμηνο 2017.

Με άλλα λόγια, έχουμε μία καθολική δυναμική επανεμφάνιση της βιομηχανίας σε παραγωγή, εξαγωγές, απασχόληση και επενδύσεις, εξέλιξη που εξηγεί την αύξηση του βαθμού χρησιμοποίησης του εργοστασιακού δυναμικού της βιομηχανίας από 66% περίπου τη περίοδο 2012-2015 σε 70% το 2017.

Στα πλαίσια αυτά και με δεδομένη την προοπτική κλεισίματος της γ’ αξιολόγησης, την αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, της εξόδου της στις διεθνείς χρηματαγορές, της περαιτέρω χαλάρωσης των capitalcontrols, της ολοκλήρωσης του Προγράμματος μέσα στο 2018 και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, δεν πρέπει να εκπλήσσουν ούτε η βελτίωση του οικονομικού κλίματος ούτε οι πολύ θετικές προβλέψεις του ΙΟΒΕ για επενδυτικό μπουμ στη βιομηχανία με αύξηση επενδύσεων 12% το 2017 και 15,4% το 2018.

Επενδύσεις που στρέφονται κυρίως σε δαπάνες για αντικατάσταση του υφιστάμενου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού και στη διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας για νέα ή ήδη παραγόμενα προϊόντα.

Οι προβλέψεις αυτές μιλούν για γενικευμένη άνοδο αφού, όπως τονίζει η έρευνα του ΙΟΒΕ, «σε κλαδικό επίπεδο παρατηρούνται μικρές διαφορές μεταξύ των κλάδων, αφού στους περισσότερους, η πρόβλεψη προδιαγράφει ανοδική τάση».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η δυναμική των επενδύσεων στην Ελλάδα καταλαμβάνει πανευρωπαϊκά την 6η θέση το 2017 και τη 5η θέση αντίστοιχα το 2018.

Η κυβέρνηση έχει ήδη σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των παραγωγικών τάξεων για ανάταξη της οικονομίας με πολιτικές και προγράμματα που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική που εκπονήθηκε από το Υπουργείο μας και που ακολουθεί η κυβέρνηση, προτάσσει την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών, ως των βασικών εργαλείων μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας.

Αποδεχόμενη τον κεντρικό ρόλο της ΜΜΕ επιχείρησης στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην ανάπτυξη, η Κυβέρνηση θέσπισε νέα εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, δημιούργησε τον εξωδικαστικό μηχανισμό για την ρύθμιση οφειλών, διευκόλυνε με τις 120 δόσεις, ενώ έχει ήδη δρομολογήσει το θεσμικό πλαίσιο για ένα ταμείο μικρο-χρηματοδοτήσεων και την Αναπτυξιακή Τράπεζα που αναμφίβολα θα δώσουν νέα ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα μέσω της στήριξης των ΜΜΕ.

Με τα νέα αυτά εργαλεία και θεσμούς είμαι βέβαιος πως το 2018 θα είναι έτος ανθοφορίας για επιχειρηματικότητα και επενδύσεις στην χώρα μας.

Σας εύχομαι πάλι καλή χρονιά και με επιτυχία στους κοινούς στοχους μας.

Σας ευχαριστώ

 

Ομιλία του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στην Ολομέλεια της Βουλής

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Στο παρόν νομοσχέδιο το Υπουργείο Οικονομία και Ανάπτυξης φέρνει ρυθμίσεις που υλοποιούν την στρατηγική της Κυβέρνησης.

Άρθρα 100 - 111 αποσκοπούν στον εξορθολογισμό της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών μέσω της επικαιροποίησης και αναμόρφωσης του πλέγματος των κατακερματισμένων διατάξεων του ν. 2251/94, ο οποίος έχει υποστεί πολλές αποσπασματικές τροποποιήσεις τα τελευταία 23 χρόνια.

Άρθρα 112 - 118 αναβαθμίζουν και απλοποιούν το θεσμικό πλαίσιο που διέπει σήμερα την οργάνωση και τη λειτουργία των εμπορικών εκθέσεων, με τη θέσπιση ενός ενιαίου πλαισίου για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Προτού αναφερθώ στην ουσία των διατάξεων, θα ήθελα να αναλύσω την διαδικασία κατάρτισής τους.

Η αφετηρία ήταν συστάσεις του ΟΟΣΑ σχετικά με την καταναλωτική νομοθεσία και τις εμπορικές εκθέσεις, που το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανέλαβε την πλήρη ιδιοκτησία των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, από την διαμόρφωση των συστάσεων μέχρι την υλοποίησή τους.

Συγκεκριμένα, η καταναλωτική νομοθεσία εξετάστηκε και κωδικοποιήθηκε συνολικά για πρώτη φορά, σε πλήρη αρμονία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η κωδικοποίηση θα ολοκληρωθεί με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Με αυτό το ευέλικτο εργαλείο θα είναι δυνατή η άμεση ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων μερών, ιδίως σε περιπτώσεις μεταβολών που προκύπτουν από νέες ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Θεμελιώδεις στόχοι είναι αφενός η διατήρηση υψηλού επιπέδου προστασίας για καταναλωτές και μικρές εγχώριες επιχειρήσεις, αφετέρου η μείωση του κόστους συμμόρφωσης για τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Αυτό επιτυγχάνεται με τρεις βασικές παρεμβάσεις.

Πρώτον, εισαγωγή ενιαίου ορισμού των εννοιών του καταναλωτή και προμηθευτή.

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο χαρακτηριζόταν από πλήθος ορισμών, ανάλογα με την κατηγορία συναλλαγών που ρυθμιζόταν κάθε φορά.

Το αποτέλεσμα ήταν η μείωση της ασφάλειας δικαίου, ιδίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταναλωτές οι οποίοι δεν έχουν την πολυτέλεια καθημερινής νομικής υποστήριξης.

Δεύτερον, επέκταση της προστασίας που παρέχουν οι διατάξεις περί γενικών όρων συναλλαγών στο σύνολο των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο συναλλαγών τους με άλλες μεγαλύτερες ή με πιστωτικά ιδρύματα, συχνά συνάπτουν συμβάσεις οι οποίες κατά το μεγαλύτερο τμήμα τους περιέχουν προδιατυπωμένους όρους.

Αυτοί φυσικά υπαγορεύονται από το ισχυρότερο μέρος της συμβατικής σχέσης.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις, η προστασία από καταχρηστικούς όρους σε τέτοιες περιπτώσεις καλύπτει πλέον και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται σε επίπεδο Ε.Ε.

Με δεδομένο ότι αυτός ο ορισμός αναφέρεται σε επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζομένους και που ο κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ,σχεδόν το σύνολο των εγχώριων μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποκτά ένα ακόμα εργαλείο για την προστασία των συμφερόντων του.

Τρίτον, αποσαφήνιση κρίσιμων νομικών εννοιών.

Δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα προστασίας των καταναλωτών στις αγορές αγαθών για δύο έτη.

Αυτό περιλαμβάνει τόσο τις διατάξεις περί νόμιμης εγγύησης, για τη διατήρηση των βασικών ιδιοτήτων του προϊόντος επί μια διετία με ευθύνη του εμπόρου, όσο και την διασφάλιση, για πρώτη φορά, της υποστήριξης μετά την πώληση και της διαθεσιμότητας ανταλλακτικών για ίσο χρονικό διάστημα.

Με δεδομένη αυτή την ενίσχυση των δικαιωμάτων των καταναλωτών, η εμπορική εγγύηση, δηλαδή η επιπλέον κάλυψη που παρέχει ο έμπορος πέρα από την διετία, γίνεται προαιρετική, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρακτική.

Η υποχρεωτικότητα που ίσχυε ως τώρα είχε αποδειχθεί δυσεφάρμοστη και σε μεγάλο βαθμό συμβολική, καθώς δεν παρεχόταν πάντα από τους κατασκευαστές, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται αναίτια μικρομεσαίοι έμποροι.

Η ρύθμιση που προτείνεται δίνει έμφαση στην σωστή ενημέρωση του καταναλωτή για την εμπορική εγγύηση.

Αναφορικά με την οργάνωση και λειτουργία εμπορικών εκθέσεων (άρθρα 112 - 118) ορισμένες αυτονόητες συστάσεις του ΟΟΣΑ, οι οποίες υποδείκνυαν στρεβλώσεις και ανισότητες αδειοδότησης εκθεσιακών χώρων, έγιναν η αφορμή για μια συνολική αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, η οποία σήμερα είναι ελλιπής, ασαφής και κατακερματισμένη.

Οι προτεινόμενες διατάξεις αποσκοπούν στη δημιουργία προϋποθέσεων για την πλήρη αξιοποίηση των εμπορικών εκθέσεων ως μοχλού τοπικής ανάπτυξης, προσέλκυσης επενδυτών και εκθετών από το εξωτερικό και ανάδειξης της εγχώριας παραγωγής.

Σε αυτό το πλαίσιο κρίνεται αναγκαία η εισαγωγή ενιαίου πλαισίου αδειοδότησης, στην βάση σαφών κατηγοριών εκθεσιακών χώρων και δραστηριοτήτων.

Ταυτόχρονα, θεσπίζονται για πρώτη φορά οριζόντια κριτήρια ποιότητας που δεσμεύουν τους ιδιοκτήτες τέτοιων χώρων, ώστε να ενισχυθεί η εμπορική αξία και η αναγνωρισιμότητα της δραστηριότητας.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τις προϋποθέσεις διοργάνωσης αντίστοιχων εκδηλώσεων μικρότερης κλίμακας και τοπικής εμβέλειας.

Τέλος, τίθενται οι βάσεις για τη δημιουργία μητρώου με στόχο την παρακολούθηση του κλάδου σύμφωνα με ποσοτικούς δείκτες και την αποτελεσματική χάραξη πολιτικής.

Συνολικά, πιστεύουμε ότι οι διατάξεις που προτείνονται θα συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς, στην άρση αδικαιολόγητων εμποδίων στον ανταγωνισμό και στη μείωση των διοικητικών βαρών, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σχετικά με το άρθρο 119 που τροποποιεί το άρθρο 68 του ν. 3528/2007, όπως αυτό ισχύει, εισάγεται για λόγους πραγματικούς καθώς, το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο, δεν διαθέτει μόνιμο προσωπικό και η συνδρομή των αποσπασμένων υπαλλήλων λόγω εξειδικευμένου γνωστικού αντικειμένου και σχετικής εμπειρίας κρίνεται απαραίτητη για τη λειτουργία του.

Δεδομένης της μεταβατικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το ΤΑΝΕΟ εν όψει της ίδρυσης της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η εμπειρία, η τεχνογνωσία και η συνδρομή των υπηρετούντων υπαλλήλων σε ένα τόσο ειδικό αντικείμενο, όπως είναι αυτό του ΤΑΝΕΟ, είναι αναγκαία τόσο για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου και των ήδη επενδυμένων κεφαλαίων του σε Επιχειρηματικές Συμμετοχές Κεφαλαίου όσο και για την ομαλή μετάβαση του φορέα στο νέο καθεστώς.

Όσον αφορά το άρθρο 120 τροποποιούμε τον νόμο 4412/2016 (Δημοσίων Συμβάσεων) σε εναρμόνιση του Ευρωπαϊκού Πλαισίου που επιτρέπει την έκδοση Εγγυητικών Επιστολών και από ασφαλιστικές εταιρείες.

Άρθρο 121 αφορά τροποποίησεις του νόμου 4497/2017

-          Για υπαίθριο εμπόριο : η διάταξη προέκυψε από θέματα που έθεσαν δήμοι και περιφέρειες. Δεν είχαν ανακύψει κατά την διαβούλευση, επομένως αντιμετωπίζονται τώρα.

-          Επίσης, καταθέτουμε μεταβατική διάταξη με στόχο να διασφαλιστεί η συνέχεια του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου (ΣΥΚΕΑΠ), με βάση τις νέες αρμοδιότητες που ασκεί.

Σας ευχαριστώ πολύ

Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στην τηλεοπτική εκπομπή «ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ» της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη και Νίκο Μερτζάνη

«Το 2018 θα είναι ένας χρόνος ρεκόρ για τις επενδύσεις, όπως και για τις εξαγωγές και την ανάπτυξη» δήλωσε κατηγορηματικά ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ της ΕΡΤ.

Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε: «Το 2017 που μόλις αφήσαμε ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά. Όχι μόνο γιατί ήταν η μόνη χρονιά, ύστερα από πολλά χρόνια που ελληνική οικονομία παρουσίασε και τα τέσσερα τρίμηνα συνεχή ανάκαμψη, που είχε να συμβεί για πολλά χρόνια, αλλά και γιατί αυτό το momentum των επενδύσεων και η έκρηξη των εξαγωγών θα συνεχιστεί και το 2018».

Αναφερόμενος στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις είπε: «Το 2017 θα αγγίξουμε τα 4 δίς ευρώ σε ξένες επενδύσεις που είναι ένα ρεκόρ για την ελληνική οικονομία και είναι στα επίπεδα του 2006. Για το 2018 έχουμε ήδη 4 στρατηγικές επενδύσεις που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας και αφορούν σε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ και επίσης υπάρχουν και άλλες που εμφανίζονται τώρα». Σχολίασε επίσης ότι οι επενδύσεις χρειάζονται κάποιο χρόνο για να υλοποιηθούν τελείως και επεσήμανε ότι «σε μια χώρα που βρισκόταν πολλά χρόνια σε ύφεση είναι δύσκολο αυτομάτως σε ένα χρόνο να δούμε την αλλαγή στην καθημερινότητα που θα θέλαμε να δούμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για το Ελληνικό ο Υπουργός τόνισε: « το Ελληνικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια, το φιλέτο της Ευρώπης όπως λέγεται, το οποίο θα πάρει μπρος το 2018, περιμένουμε ότι σε ένα μήνα θα δούμε τις πρώτες μορφές κατασκευής».

«Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει Αναπτυξιακή Τράπεζα» σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου και συμπλήρωσε: «Αυτή η Τράπεζα είναι ένας αναπτυξιακός φορέας, ο οποίος θα καλύψει το κενό που οι συστημικές τράπεζες δεν καλύπτουν και αφορά στη χρηματοδότηση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ταμείο μικροπιστώσεων και τη χρηματοδότηση κάποιων υποδομών».

Σε ότι αφορά στη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας ο Υπουργός υπογράμμισε: «Είμαστε στο στάδιο της τεχνικής βοήθειας που παίρνουμε από την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Γαλλίας να δημιουργήσουμε το νομοσχέδιο, το οποίο πιστεύουμε θα φέρουμε στη Βουλή σε ένα, με δύο μήνες το πολύ, οπότε θα έχουμε τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας μέχρι το τέλος του Ιουνίου».

Επίσης, για τη χρηματοδότηση της Τράπεζας υπογράμμισε: «Η χρηματοδότηση της τράπεζας θα έρθει από άλλες αναπτυξιακές τράπεζες, από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως επίσης υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Βραζιλίας, της Αμερικής που είναι κάτω από την Παγκόσμια Τράπεζα, όπως επίσης και από την Τράπεζα της Κίνας».

Τέλος ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι «δεν θα υπάρχουν άλλα μέτρα και θα έχουμε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια», ενώ σημείωσε πως «καθαρή έξοδος σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλο μνημόνιο». «Είμαστε έτοιμοι να βγούμε στις αγορές, όπως βλέπετε η απόδοση των ελληνικών ομολόγων κατεβαίνει με την έννοια ότι τα επιτόκια είναι τώρα στα επίπεδα του 2005», κατέληξε.

86 εκατ. ευρώ στους ΟΤΑ για την αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης και τον περιορισμό των διαρροών

Πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 56 εκατ. ευρώ, για το πρόγραμμα «Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης και περιορισμός διαρροών» του ΕΣΠΑ 2014-2020, ενέκρινε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Με την αύξηση αυτή, η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος φτάνει τα 86 εκατ. ευρώ και ικανοποιεί το σύνολο των ώριμων προτάσεων οι οποίες κατατέθηκαν από Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και Συνδέσμους Ύδρευσης Αποχέτευσης.

Στρατηγικός στόχος του προγράμματος του ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) είναι η διασφάλιση της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας καθώς και η βελτίωση της ποιότητας και της επάρκειας των αποθεμάτων με ταυτόχρονη μείωση των διαρροών.

Για το νέο αυτό, ζωτικής σημασίας έργο, το οποίο αποτελεί συνέχεια των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων του Υπουργείου Οικονομίας στους ΟΤΑ, ο κ. Χαρίτσης, δήλωσε:

«Με γνώμονα την δημόσια υγεία, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την περιβαλλοντική ισορροπία, προχωράμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα.

Με δεδομένη τη μεγάλη ανταπόκριση των φορέων υλοποίησης, που καταδεικνύει τις ανάγκες βελτίωσης των υποδομών διαχείρισης υδατικών πόρων στους ΟΤΑ, κινητοποιούμε κονδύλια για αυτό το πρωτοποριακό έργο, ύψους 86 εκατ. ευρώ.

Σε στενή συνεργασία με τους αυτοδικοικητικούς φορείς στηρίζουμε και χρηματοδοτούμε όλα τα αναγκαία έργα που βάζουν τέλος στα χρόνια προβλήματα διαχείρισης των υδάτων, δημιουργώντας σύγχρονα δίκτυα και υποδομές που διασφαλίζουν την μακροπρόθεσμη βιώσιμη χρήση τους».

Από το Γραφείο Τύπου

Ο δεκάλογος της επενδυτικής ανάκαμψης. Του Δημήτρη Παπαδημητρίου, Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης

Η αύξηση αυτή θα αναθεωρηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ προς τα πάνω, όπως έγινε με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα και με την flashestimate.

 1. Η μείωση των επενδύσεων το γ’ τρίμηνο ανήλθε σε ετήσια βάση στα 473 εκ. εκ των οποίων τα 456 εκ. αφορούν επενδύσεις σε «άλλες κατασκευές». Δηλαδή, το 96,4% της κάμψης τους οφείλεται σε μία κατηγορία επενδύσεων η οποία κατά μείζονα λόγο αφορά δημόσια έργα και κατασκευές που καλύπτει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Όμως, όπως συνήθως συμβαίνει (ενδεχομένως για λόγους ελέγχου της πορείας δημοσιονομικής προσαρμογής) και φέτος αναμένεται το ΠΔΕ να σημειώσει σημαντική άνοδο στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Κάτι που αναγνωρίζει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο όταν εκφράζει τις ανησυχίες του για τη μείωση των επενδύσεων συμπληρώνοντας «στο βαθμό που δεν αντανακλά αποκλειστικά υστερήσεις στην εκτέλεση του ΠΔΕ».
 2. Πέρα από τις υστερήσεις στην εκτέλεση του ΠΔΕ, οι επενδύσεις στο δ’ τρίμηνο προβλέπεται να έχουν σημαντική άνοδο για μία σειρά λόγους όπως : (α) εξέλιπε η αβεβαιότητα της γ’ αξιολόγησης που βάραινε στο γ’ τρίμηνο, (β) αναμένεται τόνωση της εξωτερικής ζήτησης λόγω της επιτάχυνσης της ανάκαμψης στην ΕΕ, (γ) ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης όπως δείχνουν τελευταία στοιχεία λιανικού εμπορίου και λόγω της διανομής του κοινωνικού μερίσματος και του δώρου των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα, (δ) αρκετά επενδυτικά σχέδια που ανακοινώθηκαν στις αρχές και τα μέσα του 2017 μόλις τώρα αρχίζουν να υλοποιούνται (βλ PhillipMorris-Παπαστράτος, Μυτιληναίος, Fraport-Slentel, ΤΕΜΕΣ ΑΕ, Διεθνές Αεροδρόμιο ΑΘηνών ΑΕ, Vodafone, ΟΤΕ, Wind, Eni, MirumResort, RSRResort Εύβοια, Generalli, σειρά ΣΔΙΤ κλπ).
 3. Τις παραπάνω εκτιμήσεις πιστοποιεί τόσο η ετήσια αύξηση του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας κατά 11% τον Οκτώβριο - η μεγαλύτερη των 5 τελευταίων μηνών - που βασίζεται στην εξωτερική (15,4%) και στην εσωτερική αγορά (7,7%), όσο κυρίως οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για 12% αύξηση των επενδύσεων στη βιομηχανία το 2017 και 15,4% το 2018!
 4. Η ετήσια αύξηση του όγκου της βιομηχανικής παραγωγής (4,7% στο α’ 10μηνο του 2017) και των επενδύσεων είναι φυσιολογικό να προκαλούν σημαντική αύξηση και των εισαγωγών, καθώς το υφιστάμενο παραγωγικό μοντέλο παραμένει εξαρτημένο από τις εισαγωγές κεφαλαιουχικού εξοπλισμού (9% του συνόλου), καυσίμων (31%), χημικών προϊόντων (11%) και άλλων ενδιάμεσων αγαθών απαραίτητων για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Δηλαδή, δεν μπορεί στις παρούσες συνθήκες να υπάρχει αύξηση των επενδύσεων και της βιομηχανικής παραγωγής χωρίς αύξηση των εισαγωγών της χώρας.
 5. Σε κάθε περίπτωση οι ανησυχίες για την αύξηση των εισαγωγών μας είναι αβάσιμες γιατί η ετήσια διεύρυνση του ελλείμματος αγαθών κατά 1,5 δις το α’ εννεάμηνο του 2017 υπερκαλύπτεται από το πλεόνασμα υπηρεσιών : στο α’ εννιάμηνο το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών ήταν πλεονασματικό κατά 1.355 εκ. και αυξημένο έναντι του αντίστοιχου περσινού κατά 32%. Ακόμη, δε, καλύτερα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνιζε στο ίδιο διάστημα πλεόνασμα 1,3 δις που ήταν αυξημένο κατά 104% έναντι του αντίστοιχου περσινού ! Ουδείς, συνεπώς, λόγος ανησυχίας υφίσταται από την αύξηση των εισαγωγών και το 2017 ίσως αποδειχθεί η πρώτη χρονιά που η χώρα θα εμφανίσει θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
 6. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος σταθερά βελτιώνεται και ήδη στο α’ 11μηνο 2017 ήταν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας. Με το κλείσιμο, δε, της γ’ αξιολόγησης, την πρόσφατη επιτυχή ανταλλαγή ομολόγων και τη συνακόλουθη πτώση των spreads σε προ κρίσης επίπεδα, την απεμπλοκή των επενδύσεων στο Ελληνικό και τον ΟΛΘ, τα επίπεδα-ρεκόρ των χρηματοδοτήσεων από την ΕΤΕπ-EFSI και τις δημοπρατήσεις 1,5 δις για δημόσια έργα το 2018 που ανακοινώθηκαν, είναι φανερό πως το οικονομικό κλίμα θα βελτιωθεί περαιτέρω προσελκύοντας σημαντικές νέες επενδύσεις.
 7. Στο α’ 9μηνο 2017 οι ξένες άμεσες επενδύσεις σημείωσαν άνοδο 69% έναντι του αντίστοιχου περσινού εννιαμήνου και με τον ρυθμό αυτό προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 4 δις το 2017, επίπεδο-ρεκόρ τουλάχιστον για τη τελευταία δεκαετία.
 8. Τέλος, την σταθερή άνοδο των επενδύσεων στη χώρα επιβεβαιώνει και ο λόγος του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, ο οποίος στο διάστημα του α’ εξαμήνου αυξάνει σταθερά διαχρονικά : 16,2% το 2015, 20,7% το 2016 και 21,2% το 2017.

Παραμένουμε, λοιπόν, αισιόδοξοι για την πορεία των επενδύσεων και θεωρούμε απολύτως λογικό η ανάκαμψη να εμφανίζει τη δυναμική της πρώτα στις εξαγωγές και κατόπιν στις επενδύσεις δεδομένου ότι οι τελευταίες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ψυχολογία και αναζητούν πρώτα κάποια σταθερά πατήματα στην οικονομία για να κινητοποιηθούν. Αν το 2017 είναι το έτος ανάκαμψης πρωτίστως των εξαγωγών, το 2018, θα είναι το έτος έκρηξης των επενδύσεων.

Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο

«Θα βγούμε από τη σκληρή εποπτεία με μια καθαρή έξοδο», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο και τον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά.

Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε: «Το 2017 είναι χρονιά ορόσημο για την ελληνική οικονομία κι αυτό συμβαίνει γιατί για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια η οικονομία, σε όλα τα τρίμηνα, θα έχει θετικό ρυθμό ανάκαμψης».

Σε ότι αφορά στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις είπε: «Οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις για τους δέκα πρώτους μήνες είναι 3,129 δις, που είναι στα επίπεδα του 2006. Ο στόχος είναι να πετύχουμε 4 δις μέχρι το τέλος του χρόνου κάτι που είναι πολύ εφικτό. Ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι παραπάνω από 2% και θα έχουμε ρεκόρ δεκαπενταετίας». Και πρόσθεσε:  «Επίσης άμα κοιτάξουμε τις εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο οι κερδοφορία τους είναι πολύ υψηλή, όχι μόνο το 2016, αλλά συνεχίζεται και το 2017».

Για τις επενδύσεις που γίνονται στην πραγματική οικονομία τόνισε: «Μας ενδιαφέρουν οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία γιατί αυτές οι επενδύσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας και οι περισσότερες από αυτές είναι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης».

«Εκτός από την απασχόληση και τις επενδύσεις είναι και η εξωστρέφεια» σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου και συμπλήρωσε: «Βλέπουμε τεράστια αύξηση των εξαγωγών, η οποία είναι 8,6% σε ετήσια βάση. Εάν δούμε την ανατομία των εξαγωγών και εξαιρέσουμε, παραδείγματος χάριν, τα πετρελοειδή και τις θαλάσσιες μεταφορές, τότε οι εξαγωγές αγαθών είναι κοντά στο 12%. Το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό απ’ ότι είχαμε πριν».

«Το καινούριο παραγωγικό μοντέλο που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση είναι κάτι που καταγράφεται από αυτά τα στατιστικά στοιχεία», τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σχολιάζοντας του οικονομικούς δείκτες ανέφερε: «Θα ήθελα επίσης να πω ότι όλοι οι άλλοι δείκτες, είτε είναι οι δείκτες που έχουν να κάνουν με τις υπεύθυνες προμήθειες, τις μεταποιήσεις, αυτό που λέμε PMI, τη βιομηχανική παραγωγή, την καταναλωτική εμπιστοσύνη, το οικονομικό κλίμα, όλοι αυτοί οι δείκτες μας δείχνουν ότι η χώρα έχει μπει πλέον στον δρόμο της ανάπτυξης».

Για την επόμενη χρονιά υπογράμμισε: «Για το 2018 το momentum που υπάρχει να αυξήσουμε τις επενδύσεις, τις εξαγωγές, την εξωστρέφεια και να μας βάλει στο δρόμο της κανονικότητας».

Τέλος, σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ανέφερε: 

«Πριν από λίγες ημέρες είχαμε την ανταλλαγή ομολόγων του PSI σε ομόλογα που ήταν περισσότερο εμπορεύσιμα των 5, των 10 και των 15 ετών και είδαμε ότι υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Επίσης είχαμε και την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές τον προηγούμενο Ιούλιο. Δεν έχουμε, λοιπόν, το πρόβλημα που νομίζει ο κ. Στουρνάρας ότι έχουμε, ότι χρειαζόμαστε την πιστοληπτική γραμμή. Νομίζω, επίσης, ότι θα έχουμε αυτό το "μαξιλάρι", το οποίο έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται από τα ομόλογα του περασμένου Ιουλίου για να δώσει την εμπιστοσύνη στις αγορές, ότι η χώρα πλέον δεν είναι η χώρα που ξέρανε. Η αναβάθμιση της χώρας από τις πιστοληπτικές εταιρείες δείχνει ότι αυτό είναι που πιστεύουν οι αγορές και οι επενδυτές».

Η Ελλάδα πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά

Μετά την πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 που την έφερε στην κορυφή μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πρωτιά στην απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ (2014 - 2020) για το 2016, η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή και το 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Δείτε τα τελευταία στοιχεία για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 και άλλων Χρηματοδοτικών Εργαλείων.

Τροπολογία για την πρόσθετη χρηματοδότηση των Δήμων

Σήμερα ψηφίζεται στη βουλή τροπολογία του Υπουργείου Οικονομίας για την πρόσθετη χρηματοδοτική ενίσχυση των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία που εισηγείται ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, θεσπίζεται ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τους ΟΤΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ τα οποία θα επεκταθούν στα 2 δισ. ευρώ, σε βάθος πενταετίας.

Το πρόγραμμα είναι προϊόν της συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομίας με το Υπουργείο Εσωτερικών και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (ΤΠ&Δ).

θα χρηματοδοτήσει τους δύο βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδίως τους δήμους που έχουν και τις μεγαλύτερες ανάγκες, για την υλοποίηση έργων σε τομείς κρίσιμους για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και για την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.

Έργα στην ύδρευση και την αποχέτευση, στην αντιπλημμυρική προστασία, στην αγροτική οδοποιία, στην ανέγερση και αποκατάσταση δημοτικών κτιρίων αλλά και στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ για τους οποίους η χώρα μας επιβαρύνεται με πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο από την ΕΕ.

Το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο λειτουργεί συμπληρωματικά με τα υπάρχοντα προγράμματα καθώς έρχεται να χρηματοδοτήσει έργα σε τομείς που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πόρους από άλλες συγχρηματοδοτούμενες πηγές.

Και το πιο σημαντικό, οι δήμοι και οι Περιφέρειες δεν θα έχουν την παραμικρή οικονομική η δανειακή επιβάρυνση από το νέο Πρόγραμμα. Τα δάνεια της ΕΤΕπ και του ΤΠ&Δ θα αποπληρώνονται εξολοκλήρου από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Τέλος, με την ίδια τροπολογία θεσπίζεται ένα επιπλέον Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης των Δήμων για την χρηματοδότηση υπηρεσιών, προμηθειών αλλά και έργων που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πόρους από άλλες πηγές, με στόχο την ενδυνάμωση της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης σε όλη τη χώρα. Η χρηματοδότησή του θα είναι και πάλι από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, χωρίς να επιβαρύνονται οι δήμοι.

Με τις παρεμβάσεις αυτές στηρίζουμε έμπρακτα τους δήμους. Προσφέρουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση αλλά και την τεχνική υποστήριξη ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες αρμοδιότητες που έχουν επωμιστεί. Να υλοποιήσουν κρίσιμες υποδομές που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δεκαετίες και να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τις τοπικές αναπτυξιακές δυνατότητες.

Επίσκεψη του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στην Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.

Τα γραφεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.) επισκέφτηκε σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ο κ. Παπαδημητρίου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Καταπόδη και τα μέλη του Δ.Σ., όπως επίσης και με τους εργαζόμενους της Αρχής.

Ο Υπουργός Οικονομίας είχε την ευκαιρία να συζητήσει για τα ζητήματα που άπτονται στο νόμο των Δημοσίων Προμηθειών και Υπηρεσιών και να ενημερωθεί εκτενώς για την πορεία εφαρμογής του νόμου ένα χρόνο περίπου μετά την ψήφισή του.

Από το Γραφείο Τύπου

Επιστολή του Προέδρου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου

Επιστολή του Προέδρου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου. Κλικ για την επιστολή.

Απόφαση Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ για το κτήριο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε, υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, την πρόταση της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ για υλοποίηση του νέου κτηρίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, για την ανάπτυξη υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής ως έργο ΣΔΙΤ.

Από πλευράς του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης επίσης, λαμβάνει μέρος ο Υφυπουργός κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ενώ για την συγκεκριμένη απόφαση συμμετείχε σε αυτήν ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστας Γαβρόγλου.

Τo Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο είναι το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο ερευνητικό κέντρο βιοϊατρικών επιστημών στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά αντίστοιχα κέντρα ερευνών, παρέχει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 450 ερευνητές να ασκούν ερευνητικές δραστηριότητες. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών είναι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος και Πρόεδρος και ιδρυτής του Ιατροβιολογικού Ιδρύματος Ερευνών είναι ο κ. Γρηγόριος Σκαλκέας.

Το επενδυτικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ, ενώ θα είναι το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα στον τομέα των ιατροβιολογικών ερευνών και της υγείας.

Το έργο αφορά στην κατασκευή και προμήθεια εξοπλισμού νέου κτιρίου παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής. Πρόκειται για εκσυγχρονισμένη κτιριακή εγκατάσταση, υψηλών τεχνικών προδιαγραφών με σκοπό την επίτευξη δυναμικής συνέργειας μεταξύ ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών φορέων προς νέες εφαρμογές. Επιπλέον, αφορά στην ανακατασκευή του Λοβέρδειου κτιρίου, που βρίσκεται στο νοσοκομείο Σωτηρία, για τη δημιουργία μονάδας κλινικών μελετών πρωτοτύπων και γενοσήμων φαρμάκων.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα στεγάσουν τις πλέον εκσυγχρονισμένες (state-of-the-art) εργαστηριακές υποδομές για την ανάπτυξη και προσφορά απολύτως εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής σε συνεργασία με διάφορους φορείς όπως πανεπιστήμια, πανεπιστημιακές κλινικές, ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία/θεραπευτήρια, φαρμακοβιομηχανίες, διαγνωστικά κέντρα και εταιρίες πληροφορικής στο χώρο της υγείας.

Ταυτόχρονα, χώρος των κτιρίων θα προσφέρεται προς εγκατάσταση νεοφυών (start-ups) και άλλων καινοτόμων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της βιοτεχνολογίας, διαγνωστικής και ιατρικών εφαρμογών, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στις ερευνητικές υποδομές και την ευκαιρία διαδραστικής επικοινωνίας με το επιστημονικό προσωπικό.

Αυτό το υβριδικό μοντέλο ανάπτυξης θα λειτουργήσει αμφοτεροπλεύρως με καταλυτικό τρόπο για μία δυναμική συνέργεια μεταξύ ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών φορέων προς νέες εφαρμογές, δηλαδή προς όφελος της δημοσίας υγείας, καινοτομίας και οικονομίας. Άμεσο αποτέλεσμα της υλοποίησης του Έργου θα είναι επίσης η μείωση της ανεργίας με παράλληλη δραστική αντιστροφή του καταστροφικού για την Ελληνική οικονομία ρεύματος φυγής νέων Ελλήνων επιστημόνων προς το εξωτερικό (“brain drain”), της προσέλευσης επιστημόνων της διασποράς και της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας.

Η δυνατότητα επέκτασης των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος στο χώρο της εξατομικευμένης ιατρικής και κατ’ επέκταση τα αποτελέσματα αυτής της δραστηριότητας, θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των Ελλήνων και θα συμβάλλουν γενικότερα στην παγκόσμια έρευνα για την αντιμετώπιση ασθενειών, το σχεδιασμό νέων φαρμάκων, την πρόληψη ασθενειών, κλπ. 

Από το Γραφείο Τύπου

Ομιλία Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2018

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Σε λίγες ημέρες τελειώνει το 2017, το οποίο αναμένεται να είναι το πρώτο έτος μετά από πολλά χρόνια που θα καταγραφεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία η Ελλάδα εξέρχεται από το τούνελ της κρίσης και αυτό το καταδεικνύουν οι επιμέρους δείκτες και τα μεγέθη της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

Παράλληλα ολοένα και πιο συχνές πλέον είναι οι θετικές δηλώσεις διεθνών πολιτικών παραγόντων, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική, για την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός αυτό.

Ο προϋπολογισμός για το 2018 προβλέπει ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 2,5%.

Η πρόβλεψη αυτή είναι απολύτως εφικτή και στηρίζεται στους εξής άξονες.

Πρώτα απ’ όλα προβλέπεται θετική συνεισφορά από την ιδιωτική κατανάλωση, συγκεκριμένα κατά 0,8% του πραγματικού ΑΕΠ.

Αυτή η πρόβλεψη ενισχύεται από την ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης και τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας.

Κατά δεύτερον, η πρόβλεψη για τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης βασίζεται στην επίσης συνεισφορά που θα υπάρξει από τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου (κατά 1,4% του πραγματικού ΑΕΠ), που αναμένεται να αυξηθεί με διψήφιο ρυθμό λόγω του ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος στη βάση των υλοποιούμενων μεταρρυθμίσεων αλλά και της αυξημένης ζήτησης.

Τέλος εκτιμάται ότι θα καταγραφεί περαιτέρω βελτίωση του πραγματικού ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, κατά 0,2% του ΑΕΠ, εν μέσω αυξήσεων στην εξαγωγική και εισαγωγική δραστηριότητα

Η ελληνική οικονομία έχει την δυναμική να πετύχει όλες αυτές τις προβλέψεις.

Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε μια σειρά από αριθμούς που θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας, μπαίνοντας στο 2018.

Τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2017 κατέγραψαν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ήδη έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω τα δύο πρώτα τρίμηνα και κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ, η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο 2017 σημείωσε αύξηση κατά +1,3% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017. 

Ο δείκτης, δε, της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα για τον Σεπτέμβριο άγγιξε τις 100,6 μονάδες.

Για να γίνει πιο κατανοητή η σημασία αυτού του αριθμού θα πρέπει να τονίσω ότι ο μέσος όρος αυτού του δείκτη στην περίοδο του 1985 έως και πέρυσι ήταν 100,7 μονάδες.

Δηλαδή, ήδη έχουμε σχεδόν αγγίξει το μέσο όρο του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης των τελευταίων 30 ετών.

Την ίδια θετική εικόνα μας δίνει και ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών, ή αλλιώς PMI, της ελληνικής μεταποίησης. Αυτός ο δείκτης αυξήθηκε τον Οκτώβριο στις 52,2 μονάδες.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα επίσης να εξηγήσω ότι σύμφωνα με τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών της ελληνικής μεταποίησης κατά το έτος 2017 σημειώθηκε η μεγαλύτερη εργοστασιακή δραστηριότητα από το 2008 και μετά.

Όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Ελλάδα είναι δεύτερη κατά σειρά επενδύσεων ανάλογα με το ΑΕΠ για τον Δεκέμβριο.

Το γεγονός αυτό δείχνει επίσης την δυναμική της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε 3 Στρατηγικές Επενδύσεις συνολικού ποσού 600 εκ. Ευρώ, ενώ πρόκειται να συνεδριάσει ξανά στις αρχές του νέου έτους.

Το Υπουργείο μας ξεμπλόκαρε Επενδυτικά Σχέδια ύψους 668 Εκ. Ευρώ, τα οποία λόγω αδράνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων κινδύνευαν να βγουν εκτός επενδυτικού νόμου.

Στον τομέα των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων, που αποτελεί ίσως και τον κυριότερο δείκτη ανάπτυξης για μια οικονομία που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και που οι επιχειρήσεις της έχουν ως βασικότερο πρόβλημα τη χρηματοδότηση, κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2017, οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 69%.

Πρόκειται για μια θεαματική αύξηση που δύσκολα κανείς συναντά σε προηγμένες χώρες.

Θέλω να επισημάνω ότι όλο αυτό το διάστημα κάναμε έναν αγώνα δρόμου έχοντας ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με ενδιαφερόμενους επενδυτές προκειμένου να δείξουμε με στοιχεία ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν φιλικό προορισμό για επενδύσεις.

Η αύξηση κατά 69% των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων σηματοδοτεί ότι η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών έχει ανακτηθεί και ότι αυτοί προχωρούν στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στη χώρα μας, κάτι που είμαι σίγουρος θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, αν μείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας.

Σε ότι αφορά στις εξαγωγές αρκεί να πούμε ότι σημειώθηκε αύξηση 7,6% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2017.

Πρόκειται αναμφίβολα για την καλύτερη ένδειξη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εισέλθει σε φάση εξωστρέφειας, ξεκολλώντας από την στασιμότητα στην οποία τις είχε ρίξει η οικονομική κρίση.

Ως ποσοστό, ξεπερνάει και τα αντίστοιχα ποσοστά των τελευταίων χρόνων της περιόδου της ευμάρειας, όπως συχνά αποκαλείται η περίοδος πριν την κρίση.

Επιπλέον, θα ήθελα να δώσω και κάποια στοιχεία για την ιδιωτική κατανάλωση και συγκεκριμένα για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην ελληνική οικονομία.

Ένα από τα πρώτα θύματα σε επίπεδο δεικτών της ύφεσης ήταν η κατανάλωση.

Στην Ελλάδα αυτό φάνηκε ακόμα περισσότερο, διότι το παραγωγικό μοντέλο που είχε υιοθετηθεί επί δεκαετίες στηριζόταν στην κατανάλωση, αλλά και στον δανεισμό.

Για να έχουμε μπροστά μας ένα μέγεθος σύγκρισης αρκεί να πούμε ότι τον Οκτώβριο του 2011 η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ελλάδα είχε αγγίξει τις -83,8 μονάδες.

Πλέον ο δείκτης έχει μειωθεί ραγδαία. Τον Σεπτέμβριο του 2017 περιορίστηκε στις -53,7 μονάδες δείχνοντας έτσι ότι το κλίμα έχει αλλάξει.

Γι΄ αυτή την εξέλιξη μεγάλο ρόλο παίζει η μείωση του χρέους των νοικοκυριών σαν ποσοστό του ΑΕΠ.

Θέλω, επίσης, να υπογραμμίσω στο θέμα χρέους των ΜΜΕ υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, τα οποία θα καλυφθούν σε πολύ σημαντικό βαθμό το ερχόμενο έτος χρησιμοποιώντας τον εξωδικαστικό μηχανισμό που νομοθετήσαμε μέσα στο 2017.

Οι θετικοί αριθμοί της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελούν μια φυσική συνέχεια που λέει ότι μετά από μια μεγάλη ύφεση έρχεται η ανάκαμψη.

Μπορεί πράγματι μετά από μια πτώση να έρχεται η άνοδος, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει πόσο θα διαρκέσει αυτή η πτώση ή αν μια διαφαινόμενη άνοδος είναι πρόσκαιρη ή σταθερή.

Στην περίπτωση της Ελλάδας η ανάκαμψη έχει σταθεροποιηθεί και πλέον κάνουμε κινήσεις εντός και εκτός της χώρας με στόχο να επιταχυνθεί η ανάκαμψη και να μπούμε σε μια νέα παραγωγική φάση.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπήρξε για δεύτερη χρονιά αύξηση του εθνικού σκέλους και σήμερα έχουν φτάσει στο 1 δις ευρώ, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που το μείωναν.

Επίσης έχουμε επικεντρωθεί στις Περιφέρειες και τους δήμους, με νέα επενδυτικά προγράμματα με στοχευόμενες απευθύνσεις ή αντιμετωπίζοντας συγκεκριμένες ανάγκες.

Θέλω, δε, να επισημάνω ότι όπως συμβαίνει με τα περισσότερα οικονομικά στοιχεία, τα συνολικά στοιχεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα τα έχουμε στις αρχές του χρόνου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η μεγάλη απορρόφηση γίνεται στο τέλος του κάθε έτους.

Επιπλέον στην εκτέλεση του ΠΔΕ σήμερα θα πρέπει να προστεθεί και το ποσό των 470 εκατ. ευρώ από ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό, που έχουν πληρωθεί στους παραχωρησιούχους και χάρη στο οποία ολοκληρώθηκαν όλοι οι μεγάλοι οδικοί άξονες της χώρας.

Επίσης αναφορικά με τον αναπτυξιακό νόμο και τις κατηγορίες που διατυπώνονται από πλευράς αντιπολίτευσης ότι παραμένει ανενεργός, θέλω να τονίσω πως υποβλήθηκαν περισσότερα από 700 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 2 δις. ευρώ.

Tα δύο-τρίτα από αυτά μάλιστα αφορούν τους πολύ κρίσιμους τομείς της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής.

Επίσης να αναφέρω ότι άμεσα θα ανακοινωθούν οι πίνακες υπαγωγής του 1ου κύκλου των 4 καθεστώτων και μέσα στο επόμενο 10ημερο θα προκηρυχθεί ο 2ος κύκλος υποβολής αιτήσεων υπαγωγής για τα τέσσερα καθεστώτα ενισχύσεων.

Το ερχόμενο έτος θα προχωρήσουμε σε μια σειρά θετικών μεταρρυθμίσεων που θα αφορούν, για παράδειγμα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν διαθέτει ένα πολύ σημαντικό οικονομικό εργαλείο.

Το εργαλείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Από τις πρώτες ημέρες αυτής της κυβέρνησης ξεκίνησαν οι προσπάθειες να πειστούν οι θεσμοί για την αναγκαιότητα της ίδρυσης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και τελικά η ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας συμπεριελήφθη στην ανακοίνωση του Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο.

Τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους θα προχωρήσουμε στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου που θα ιδρύει την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Όπως ξέρετε έχουμε ήδη υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης με την Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ έχουμε έρθει σε επαφή με τις αντίστοιχες τράπεζες της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας και της Βραζιλίας.

Πιστεύουμε ότι μέσω τις αναπτυξιακής τράπεζας θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε προγράμματα μικροπιστώσεων και να προσφέρουμε δάνεια στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και οι οποίες επλήγησαν πρώτα απ’ όλες μέσα στην κρίση.

Θέλω να αναφερθώ και στις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει ως κυβέρνηση στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων.


Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το Υπουργείο Οικονομίας έχει υιοθετήσει μια εξωστρεφή πολιτική με άλλες χώρες, που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη των οικονομικών δεσμών με άλλες χώρες είναι η καλύτερη προϋπόθεση προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων και αύξησης των εξαγωγών.

Επίσης οι ισχυρές οικονομικές σχέσεις κάποιες φορές αποτελούν και προϋπόθεση για ενθάρρυνση της σύσφιξης των πολιτικών δεσμών, ιδίως όταν πρόκειται για μια χώρα όπως η Ελλάδα που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών εξελίξεων.

Έτσι θα πρέπει να επισημάνω ότι πέραν των συνεχών επαφών που έχουμε με επενδυτές της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας, παράλληλα βρισκόμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με την βρετανική πλευρά.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες σε συνεργασία με την πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα οργανώθηκε φόρουμ συνεργασίας, το οποίο θα συνεχιστεί και θα προωθηθεί το επόμενο διάστημα.

Επίσης, για πρώτη φορά συστάθηκε Επιτροπή Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως ξέρετε προσωπικά έχω συναντηθεί ήδη τρεις φορές σε λιγότερο από έξι μήνες με τον Αμερικανό ομόλογό μου Ουίλμπορ Ρος, για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών. Ο κύριος Ρος έχει αποδεχτεί πρόσκληση που του έχουμε απευθύνει να επισκεφτεί την Θεσσαλονίκη κατά την Διεθνή Έκθεση τον Σεπτέμβριο, όπου οι Η.Π.Α. θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Επιπλέον, έχω συναντήσει τρεις φορές τον Τούρκο ομόλογό μου Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί,, με τον οποίο θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά και στις αρχές του χρόνου θα επαναφέρουμε το κοινό κυβερνητικό συμβούλιο συνεργασίας των δύο χωρών, που προγραμματίζεται να λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, βρισκόμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με το Ισραήλ προκειμένου να δώσουμε μια νέα ώθηση στις επιχειρηματικές συνεργασίες.

Από το Ισραήλ, επίσης, έχουμε πάρει πολλές ιδέες για το νομοσχέδιο που ετοιμάζουμε για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ακόμα, θέλω να σταθώ στις δυνατότητες που υπάρχουν να προωθηθούν οι οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με την Αυστραλία.

Πρόσφατα επισκέφτηκα τέσσερις πόλεις της Αυστραλίας και συναντήθηκα με τους ομογενείς, οι οποίοι διατηρούν ένα ισχυρό οικονομικό, θα έλεγα, λόμπι.

Συναντήθηκα, όμως, και με Αυστραλούς επενδυτές που δεν έχουν ελληνικές ρίζες.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον που συνάντησα είναι ενδεικτικό των προοπτικών που έχουμε για να συνεργαστούμε, κάτι που κατέδειξε και το γεγονός ότι λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψή μου εκεί, επισκέφτηκε την Ελλάδα ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτώριας.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την ίδρυση γραφείου του EnterpriseGreece στη Μελβούρνη.

Το γραφείο αυτό θα είναι το πρώτο γραφείο του EnterpriseGreece εκτός Ελλάδας και νομίζουμε ότι θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και στην προώθηση των εξαγωγών.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ολοκληρώνοντας την ομιλία μου για τον προϋπολογισμό του 2018 θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομική της ανάταξή.

Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις σειρήνες των μικροσυμφερόντων να σταθούν εμπόδιο στην επιτάχυνση της οικονομικής πορείας της χώρας.

Για το έτος που έρχεται είναι εθνικό καθήκον να μπορέσουμε να κρατήσουμε σταθερά το τιμόνι της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να μπορούμε του χρόνου τέτοιο καιρό να πάρουμε αποφάσεις που θα έχουν μονιμότητα μέσα στο χρόνο προς την κατεύθυνση της ανακούφισης του ελληνικού λαού, μετά από τόσα χρόνια κρίσης.

Εκείνα που χρειαζόμαστε περισσότερο απ’ όλα είναι η κοινωνική σταθερότητα και η εθνική συνεννόηση για να πετύχουμε το στοίχημα της ανάπτυξης.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι προς το συμφέρον, όχι μόνο το δικό μας, αλλά κυρίως των επόμενων γενεών.

Σας ευχαριστώ πολύ.  

Ομιλία Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στο 8ο Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην Δυτική Αττική

Κυρία Περιφερειάρχη, κύριοι Δήμαρχοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια γίνονται στα πλαίσια επεξεργασίας, εξειδίκευσης και εμπλουτισμού της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021 για την οικονομία της χώρας.

Το περιφερειακό συνέδριο που αφορά ειδικά στην Περιφέρεια Αττικής είναι το όγδοο.

Θα ξεκινήσω από το γενικό, δηλαδή το σύνολο της Οικονομίας, πριν επικεντρωθώ στο ειδικό θέμα της Περιφέρειας Αττικής κι ακόμη περισσότερο την πρόσφατα σοβαρά πληγείσα Δυτική Αττική.

Γιατί είναι οι γενικές θετικές εξελίξεις στην οικονομία που δίνουν τον τόνο και την προοπτική στην Περιφέρεια επιτρέποντάς μας να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Το 2017 αποτελεί κομβικό σημείο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και θέτει τις βάσεις οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση και την αυστηρή μνημονιακή επιτροπεία το 2018 οπότε λήγει και το Πρόγραμμα.

Ως προς τούτο, διαφέρει από το 2014 με το οποίο ορισμένοι ατυχώς το συγκρίνουν.

Διαφέρει και ως προς την ποιότητα και τη δυναμική της ανάκαμψης.

Γιατί ο ισχνός ρυθμός ανάκαμψης (0,7%) του 2014 ήταν λιγότερο από το μισό του φετινού (1,6%) και γιατί βασίστηκε στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κι όχι στις επενδύσεις που είχαν μειωθεί κατά 5%.

Δεν είχε στέρεη βάση εκκίνησης, δεν προχώρησε στις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, με συνέπεια να αποχωρήσουν οι Θεσμοί και να μην κλείσει το έτος με τις δύο αξιολογήσεις που έπρεπε να γίνουν, επιβαρύνοντας έτσι τη μετέπειτα πορεία της χώρας.

Αντιθέτως, σήμερα, η ανάκαμψη της οικονομίας με 1,1% στο α’ εννιάμηνο 2017 βασίζεται στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου οι οποίες αυξάνουν ετησίως 2,6% σε σταθερές τιμές και στην αύξηση του όγκου εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών οι οποίες αυξάνουν 7,6% αντίστοιχα.

Κατόπιν τούτου, ο στόχος για ανάπτυξη 1,6% το 2017 θεωρείται εφικτός, καθώς στο δ’ τρίμηνο αναμένεται ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ λόγω του κλεισίματος της γ’ αξιολόγησης, της παραδοσιακής ενίσχυσης του ΠΔΕ στο τέλος του έτους, της διανομής κοινωνικού μερίσματος και της περαιτέρω χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων.

Εφικτός κρίνεται και ο στόχος αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2018.

Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε σημαντικές εξελίξεις όπως:

Η τεχνική συμφωνία για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης που συνάφθηκε μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των ελληνικών αρχών.

Η επέκταση της οικονομίας για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο και για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία, ικανοποιώντας τον τεχνικό ορισμό για το πότε μία οικονομία ανακάμπτει.

Την ομαλή πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος ESM ως τον Αύγουστο του 2018 και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος που επιτρέπει στην Ελλάδα να αποκαταστήσει τη χρηματοδότησή της από τις αγορές.

Τον Ιούλιο του 2017, πετύχαμε την πρώτη έξοδο στις αγορές σε περίπου τρία χρόνια, ενώ πρόσφατα επωφεληθήκαμε από μία πρωτοφανή εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, προσελκύοντας έτσι περισσότερους επενδυτές σε νέες μελλοντικές εκδόσεις.

Συνεπώς, όχι μόνον η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, αλλά περνά με επιτυχία και όλες τις αξιολογήσεις από τους Θεσμούς ανακτώντας την εμπιστοσύνη τους.

Γιατί βασίζεται στη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και την τόνωση των εξαγωγών.

Η τρέχουσα ανάκαμψη δεν αφορά μόνον τον τουρισμό, τη βιομηχανία ή τις εξαγωγές, αλλά περιλαμβάνει επίσης κλάδους που μέχρι πρότινος υποφέρανε εξαιτίας της δημοσιονομικής και εισοδηματικής λιτότητας, όπως είναι οι κατασκευές, το εμπόριο ή άλλες υπηρεσίες.

Με συνέπεια τη δημιουργία 260.000 καθαρών θέσεων απασχόλησης στο διάστημα αυτής της διακυβέρνησης, εκ των οποίων το 55% φέτος, και την αύξηση του αριθμού των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) κατά 27.000 με δημιουργία 89.000 νέων θέσεων εργασίας σε ΜΜΕ (Κομισιόν, Νοέμβριος 2017).

Κυρίως, όμως, αφορά την βελτίωση μεταξύ α’ και γ’ τριμήνου 2017 του οικονομικού κλίματος κατά 18,5%.

Αντίστοιχα, ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της μεταποίησης αυξήθηκε 8% τον Νοέμβριο, με την απασχόληση να αυξάνει με τον υψηλότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα δεκαοκτώμισι ετών και τις νέες παραγγελίες στον κλάδο να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2014.

Η βελτίωση αυτή της ψυχολογίας είναι απόρροια πραγματικών βελτιώσεων στην οικονομία.

Συγκεκριμένα, τους πρώτους εννέα μήνες του 2017:

1. Ο όγκος Βιομηχανικής Παραγωγής αυξήθηκε κατά 5,2% ετησίως, δυόμισι φορές πιο γρήγορα από ό, τι την ίδια περίοδο το 2016.

2. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες σε μια οικονομία υπό συνεχή προσαρμογή αποτελούν την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης, αυξήθηκαν κατά 69% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016, ενώ το 2016 είχαν ήδη αυξηθεί κατά 142% σε σύγκριση με το 2015.

3. Η κερδοφορία των 30 πρώτων εισηγμένων εταιρειών στο Χ.Α. αυξήθηκε κατά 16% αντίστοιχα το 2017, ενώ για 500 εταιρίες συνολικά οι προ φόρου ζημιές 2,9 δις ευρώ το 2015 έγιναν κέρδη 6,3 δις το 2016.

4. Επίσης, η απασχόληση αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 2%, ενόσω το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από 26,5% το 2014 σε 20,1% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, και

5. Τέλος, την περίοδο 2012-2016, τα ιδιωτικά χρέη σαν ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγχρόνως, οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξάνονται, οι συναλλαγές στη διατραπεζική αγορά πληθαίνουν και οι συνθήκες ρευστότητας για τις εγχώριες τράπεζες βελτιώνονται, το κόστος δανεισμού μειώνεται αργά αλλά σταθερά και οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων εκτιμώνται σε 1 δις φέτος.

Αξιοσημείωτη είναι και η επιχειρηματική κινητικότητα που σημειώνεται φέτος όπως:

(α) από 1/1/2017 έως 14/12/2017 έγινε μία (net) αύξηση του επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας κατά 6611 επιχειρήσεις (από τα στοιχεία ΓΕΜΗ).

(β) τα υπερδιπλάσια κεφάλαια σε σύγκριση με το σύνολο του 2016 που έχουν δαπανήσει οι εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία,

(γ) η σταθερή αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων από 0,23% του ΑΕΠ το 2011, στο 0,41% το 2016, και

Τέλος, βελτίωση σημειώνεται τόσο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και στην αγορά εργασίας σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις της ΓΣΕΒΕΕ και της ΓΣΕΕ, ενώ σημαντικά ενισχυμένη είναι η διάθεση για Συγχωνεύσεις και Εξαγορές στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ernst & Young.

Είναι προφανές ότι έχουμε μία σταθερή και γενικευμένη βελτίωση, η οποία καθρεφτίζεται τόσο στην γενική αναγνώριση από διεθνείς οργανισμούς και πιστωτές, όσο και στην πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ έχουν αναγορεύσει την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων διεθνώς.

Η αδιαμφισβήτητη αυτή πρόοδος στα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα της χώρας δεν συντελείται μόνη της.

Είναι προϊόν τόσο των προσπαθειών των επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν το νέο παραγωγικό περιβάλλον, όσο και της κυβερνητικής πολιτικής για ρεαλιστικές και ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις και για συγκρότηση μιας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής (ΕΑΣ).

Η επενδυτική αναγέννηση της χώρας αποτελεί προϊόν και επιβεβαίωση της νέας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής (ΕΑΣ) που ακολουθεί η κυβέρνηση με πυξίδα ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, το οποίο βασίζεται σε: επενδύσεις, εξαγωγές, καινοτομικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ψηφιακή εκπαίδευση και απορρόφηση ανέργων μέσω προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης.

Στηρίζεται στο υψηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό και στις παραγωγικές επενδύσεις σε τομείς με υψηλή εξωστρέφεια, ροπή στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, και σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα ικανά να εντάξουν τους παραγωγούς τους σε ευρύτερες αλυσίδες αξίας.

Στρατηγικός στόχος της νέας αναπτυξιακής πολιτικής είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η ταχύτερη απορρόφηση της ανεργίας με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, ώστε να ανακοπεί η έξοδος εγκεφάλων από τη χώρα.

Με έμφαση στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και των δυναμικών, καινοτόμων και εξωστρεφών μικρομεσαίων επιχειρήσεων η ΕΑΣ επιχειρεί:

Να προχωρήσουμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις, όταν δημιουργηθεί το δημοσιονομικό περιθώριο.

Να ρυθμιστούν τα ληξιπρόθεσμα ιδιωτικά χρέη με τον εξωδικαστικό μηχανισμό για να τονωθεί η ζήτηση.

Να περιοριστούν τα «κόκκινα δάνεια» ώστε να αποδεσμευτεί ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα.

Να ιδρυθεί και να λειτουργήσει τάχιστα η Αναπτυξιακή Τράπεζα προκειμένου να χρηματοδοτήσει με σειρά επενδυτικών σχεδίων κυρίως ΜΜΕ και να προσφέρει προγράμματα μικροπιστώσεων.

Να εκπαιδεύσει ψηφιακά και να απορροφήσει ανέργους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέσω προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης ενισχύοντας έτσι ζήτηση και προσφορά, και

Τέλος, να απλοποιήσει ουσιαστικά τις διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων και αδειοδότησης.

Πέρα από τους στόχους, ο κοινωνικός χαρακτήρας της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής αποτυπώνεται και στα μέσα που αναπτύσσει όπως είναι:

η ταχεία απορρόφηση χρηματοδοτικών πόρων από τις EBRD, EIB κ.α. για κοινωνικές υποδομές, κατάρτιση προσωπικού και διαφύλαξη του περιβάλλοντος,

η άσκηση πολιτικών κοινωνικής προστασίας και η λήψη μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης,

η θεσμοθέτηση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας,

ο προσανατολισμός του Αναπτυξιακού Νόμου στις ΜΜΕ με οδηγό την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, τις συμπράξεις, τις συστάδες και την εξωστρέφεια, και τέλος,

η παροχή νέων χρηματοδοτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ΜΜΕ κυρίως από την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Πρέπει, ωστόσο, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να περνά από την ξεχωριστή και ιδιαίτερη ανάπτυξη κάθε περιφέρειας της χώρας.

Δεν έχει, δηλαδή, μόνον εθνικό ορίζοντα και σχεδιασμό αλλά βασίζεται στην περιφερειακή εξειδίκευση και προγραμματισμό.

Αυτό σημαίνει πως η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης θα προσαρμόζεται και θα εξειδικεύεται κάθε φορά ανά περιφέρεια και περιοχή αναλόγως των τοπικών αναγκών και δυνατοτήτων.

Και αυτό δεν αφορά μόνον το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ή κάποιο διυπουργικό όργανο, αλλά τους ίδιους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής, οι οποίοι ως άμεσοι γνώστες των προβλημάτων και σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα των Δήμων, της Περιφέρειας και της Πολιτείας θα προτείνουν κατάλληλες και εφικτές οικονομικά λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Γιατί το αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας δεν είναι πρόβλημα απλά κατανομής διαθέσιμων πόρων μέσω των αγορών, ερήμην της κοινωνίας.

Είναι ένα πρόβλημα στοχευμένης αξιοποίησης των ανθρώπινων και υλικών πόρων, προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας, δημιουργίας νέων θεσμών που να ενισχύουν τη συνεργασία και το συνεργατισμό, αξιοποίησης της συλλογικής εμπειρίας και γνώσης της κοινωνίας.

Το υποκείμενο της ανάπτυξης δεν είναι το κράτος, ούτε οι αγορές, ούτε οι επιχειρήσεις από μόνες τους, είναι τελικά η ίδια η κοινωνία με τους θεσμούς που η ίδια διαμορφώνει, τις επιλογές που κάνει και το πλαίσιο που δημιουργεί για τη λειτουργία του κράτους, των αγορών και των επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής ο στρατηγικός προσανατολισμός που επιλέγεται με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο επικεντρώνεται στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που η περιφέρεια διαθέτει στη γνώση, την έρευνα, την τεχνολογία, την καινοτομία και την ποιότητα λόγω των ιδιαίτερων και σημαντικών πολιτιστικών χαρακτηριστικών της.

Ο προσανατολισμός αυτός αποτελεί, δε, καταλύτη για όλη την εθνική οικονομία λόγω του υψηλού ειδικού βάρους της στο σύνολο της χώρας και του κεντρικού και κομβικού ρόλου που διαδραματίζει, καθώς η γεωπολιτική θέση της ΠΑ την καθιστά κόμβο δικτύων μεταφορών, εθνικού και ευρωπαϊκού επιπέδου.

Η ΠΑ φιλοξενεί το 35% του πληθυσμού της χώρας, συγκεντρώνει το 38% της συνολικής απασχόλησης αλλά αποδίδει το 48% της προστιθέμενης αξίας της χώρας (2014).

Με άλλα λόγια έχει υψηλότερη παραγωγικότητα από τον μέσον εθνικό όρο, ενώ και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ΠΑ είναι 20 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο αυτού της χώρας συνολικά (80% έναντι 60% αντίστοιχα του μέσου Ευρωπαϊκού).

Το εμπόριο, οι μεταφορές / η αποθήκευση και ο τουρισμός παράγουν το 23%

της προστιθέμενης αξίας της ΠΑ,

και ακολουθούν η διαχείριση ακίνητης περιουσίας με 22% και η δημόσια διοίκηση -άμυνα - υγεία - εκπαίδευση με 19%.

Στο α’ 11μηνο 2017 είχαν δημιουργηθεί στην ΠΑ 59.243 καθαρές θέσεις μισθωτής εργασίας (ή το 46% από τις 128 χιλιάδες νέες καθαρές θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν πανελλαδικά), εκ των οποίων 3.339 στην περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής (ΕΡΓΑΝΗ).

Πρόκειται για ποσοστό δυσανάλογα υψηλό σε σχέση με το βάρος της στην συνολική απασχόληση της οικονομίας, γεγονός το οποίο εξηγείται από το ότι η ανάκαμψη της οικονομίας ξεκινά από το κέντρο της, την ΠΑ.

Ενδεικτικό αυτού είναι πως στο α’ εννιάμηνο 2017 ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας στην ΠΑ σημείωνε ετήσια άνοδο 32%, διπλάσια του μέσου όρου της χώρας.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα βασικά δομικά προβλήματα ανάπτυξης της ΠΑ πέραν της ανεργίας, είναι η μεγάλη αστική πίεση στο περιβάλλον και τις υποδομές, η υψηλή συγκέντρωση του Δημόσιου τομέα, η υποστελέχωση των υπηρεσιών της, ο υπερεμπορισμός τον οποίο ευνόησε η υπερκατανάλωση του στρεβλού τρόπου ανάπτυξης της περασμένης δεκαετίας, η άνθιση πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στη βάση της «επιχειρηματικότητας ανάγκης» και, φυσικά, η απουσία πραγματικής μελέτης βέλτιστου παραγωγικού μοντέλου πίσω από τις Περιφερειακές και Δημοτικές χωροταξικές μελέτες και τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Η χρόνια έλλειψη ολοκληρωμένου περιφερειακού σχεδιασμού, σε συνδυασμό με την πολυδαίδαλη νομοθεσία, τον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων και την απουσία περιβαλλοντικής συνείδησης των προηγούμενων διοικήσεων, αλλά και τις παρεμβάσεις ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος εξηγούν την άναρχη δόμηση με τα μπαζωμένα ρέματα και τις ανεπάρκειες στην κατασκευή και συντήρηση αντιπλημμυρικών ή άλλων περιβαλλοντικών έργων που έπληξαν πρόσφατα τη Μάνδρα και άλλες περιοχές της χώρας.

Προκειμένου, λοιπόν, η οικονομική ανάκαμψη της ΠΑ να αποκτήσει δυναμισμό και βιωσιμότητα χρειάζεται να ολοκληρώσουμε και να υλοποιήσουμε τον περιφερειακό σχεδιασμό, όπως επίσης να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα μέσω της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών, της έρευνας και της οικονομίας της γνώσης που κατά κύριο λόγο προωθούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή σπεύδουν να συνδράμουν οι κυβερνητικές πολιτικές με την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ, το νέο Αναπτυξιακό Νόμο και τα νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που έχουμε θεσπίσει.

Η ΠΑ διαθέτει σήμερα τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης που αφορά στη δημιουργική τουριστική οικονομία, στη «γαλάζια» οικονομία, στη βιώσιμη οικονομία.

Εκτός από την Ακρόπολη και τον τουρισμό της Αθήνας και των νησιών, όλοι οι Δήμοι της Αττικής προσφέρουν δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στην ιστορία της περιοχής.

Μία ιδιαίτερη περίπτωση που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την αναπτυξιακή δυναμική της ΠΑ είναι η αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων και η δημιουργία ενός νέου παραδείγματος διαχείρισης που επιχειρεί να φέρει η Περιφερειακή Αρχή στην Αττική.

Με μικρότερες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την εγγύτητα στην πηγή.

Σε αυτό το πλαίσιο, το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ΠΑ στρέφει τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους πρωτίστως σε αντιπλημμυρικά έργα, σε έργα προστασίας και αποκατάστασης περιβάλλοντος, αστικές αναπλάσεις, σε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, στήριξης κοινωνικών και πολιτιστικών υποδομών, σε συγκοινωνιακά έργα και δράσεις τουριστικής προβολής.

Η υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων, όπως είναι η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης της Αίγινας και τα αντιπλημμυρικά έργα στη Δυτική Αττική όχι μόνο θα ενισχύσουν τις υποδομές της Περιφέρειας αλλά και θα αυξήσουν την απασχόληση και την ισόρροπη ανάπτυξη.

Ειδικής σημασίας για την ΠΑ αποτελεί η διαμόρφωση περιβαλλοντικής πολιτικής σε περιοχές όπως η Δυτική Αττική που έχουν μεν δυναμική αλλά δοκιμάζονται από σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Η αποκατάσταση χρόνιων περιβαλλοντικών ζητημάτων, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και του Ασπρόπυργου, μπορεί να απελευθερώσει τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες μιας περιοχής που μέχρι σήμερα είναι υπέρμετρα επιβαρυμένη.

Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων σε περιφερειακό επίπεδο, όπως έχει σχεδιαστεί από την ΠΑ, θα συμβάλλει στην προσπάθεια αναβάθμισης χρόνια υποβαθμισμένων περιοχών.

Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλουν επίσης νομοθετικές παρεμβάσεις για την αποσαφήνιση του καθεστώτος των βιοτεχνικών κι επιχειρηματικών πάρκων από τις χωροθετήσεις, τις χρήσεις γης μέχρι τη δυναμικότητα και ισχύ των μονάδων.

Τα βιοτεχνικά και επιχειρηματικά πάρκα μπορούν να προσφέρουν το ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον που ζητούν οι ΜΜΕ για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων και με σεβασμό στο περιβάλλον και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω στις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) οι οποίες αποτελούν έναν δυναμικό και ιδιαίτερα ελπιδοφόρο παράγοντα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και της ΠΑ και οι οποίες προσελκύουν κεφάλαια δεκάδων εκατ. ευρώ από διεθνή funds κι επενδυτές.

Η καινοτομία και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών που φέρνουν τα startups αποτελεί απαραίτητο συστατικό για οποιαδήποτε οικονομία επιδιώκει να «ανεβάσει» ταχύτητα και να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της.

Αυτό που θα πρέπει να τονισθεί είναι ότι startups δεν είναι μόνο εταιρείες από το χώρο της τεχνολογίας, αλλά γενικότερα επιχειρήσεις από οποιονδήποτε κλάδο φέρνουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι έχουμε αρχίσει να βλέπουμε αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως είναι ο αγροδιατροφικός, παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχουν έντονη διεθνή δραστηριότητα και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. 

Ο αριθμός των ελληνικών startups είναι σχετικά μικρός και μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, αν αξιοποιηθεί το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

Είναι, δε, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σημάδι ότι ένας αριθμός από startups δραστηριοποιείται σε τομείς όπου η Ελλάδα έχει τεχνογνωσία και μπορεί να προσφέρει ένα διαφοροποιημένο προϊόν ή υπηρεσία με διεθνή εμπορική επιτυχία.

Θα είναι ευχής έργο, λοιπόν, να δούμε τις startups στην ΠΑ να δίνουν νέα ορμή και ποιότητα στη τοπική οικονομία.

Σας ευχαριστώ.

Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στην Υπουργική Διάσκεψη του ΠΟΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ηλίας Ξανθάκος, συμμετείχε στην 11η Υπουργική Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες από τις 10 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2017.

Η ατζέντα της Διάσκεψης περιελάμβανε σημαντικά θέματα που αφορούσαν τη γεωργία (πρόσβαση στην αγορά, εγχώρια στήριξη, ανταγωνισμός στις εξαγωγές), τις επιδοτήσεις στην αλιεία (παράνομη ή υπέρ-αλίευση αποθεμάτων), το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις υπηρεσίες, τη διευκόλυνση πρόσβασης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο διεθνές εμπόριο και τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Τα αποτελέσματα της Διάσκεψης, όπως σε μεγάλο βαθμό αναμενόταν, κρίνονται εξαιρετικά περιορισμένα και παραπέμπουν αόριστα στη "μετά το Μπουένος Άιρες" εποχή.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης του ΠΟΕ, ο κ. Ξανθάκος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποτυχία της Διάσκεψης να δώσει αποτελέσματα και την ανησυχία του ως προς το μέλλον του ΠΟΕ να διαπραγματεύεται νέες συμφωνίες για τη στήριξη του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου στο πλαίσιο του πολυμερούς συστήματος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, παράλληλα με την Υπουργική Διάσκεψη του ΠΟΕ, διεξάγονταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία ΕΕ - Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη) κι έτσι το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο του ίδιου Συμβουλίου Υπουργών Εμπορίου της Ε.Ε. Ο κ. Ξανθάκος κάλεσε για προσεκτικούς χειρισμούς, ώστε να διασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και τόνισε ότι θα πρέπει στη συμφωνία να υπάρξουν οι αναγκαίες προβλέψεις, μεταξύ άλλων για τις γεωγραφικές ενδείξεις, τις ναυτιλιακές υπηρεσίες, καθώς και τα επεξεργασμένα αγροτικά αγαθά, τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας.

Από το Γραφείο Τύπου

Συνάντηση Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ κ.Wilbur Ross

photo Minister RossΟ Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου συναντήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ κ.WilburRoss. Η συνάντηση διήρκησε μία ώρα και πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της σύστασης της Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες της σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Κατά τη συνάντηση οι δύο πλευρές επισήμαναν τη σημασία της σύστασης της Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας και συμφώνησαν στην εντατικοποίηση των συνεδριάσεων με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων υπαλλήλων του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου μέσω τηλεδιασκέψεων – πέραν των στελεχών του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Επιπλέον, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στους τομείς των επενδύσεων και των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να παραστεί στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2018, όπου οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Τέλος, οι δύο Υπουργοί δεσμεύτηκαν στην πραγματοποίηση μιας νέας συνάντησης στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Από το Γραφείο Τύπου

36,2 εκατ. ευρώ για το έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων για την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας

Τη χρηματοδότηση του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών, συνολικής δημόσιας δαπάνης 36,2 εκατ. ευρώ, ενέκρινε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Με την υπογραφή της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ), Ευγενίας Φωτονιάτα, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020, το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών για την Προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας - Β’ Φάση».

Για τη χρηματοδότηση του σημαντικού αυτού έργου, από τα μεγαλύτερα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε:

«Προχωράμε στη χρηματοδότηση του πρωτοποριακού αυτού έργου και αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά ένα πρόβλημα δεκαετιών για τη Λίμνη Παμβώτιδα. Στηρίζουμε με όλους τους διαθέσιμους πόρους τα αναγκαία έργα και τις υποδομές, που θα βάλουν τέλος στην επί σειρά ετών ελλιπή διαχείριση των λυμάτων και θα διασφαλίσουν την πλήρη περιβαλλοντική προστασία και τη διατήρηση του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος.

Χρηματοδοτούμε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις οι οποίες αποτελούν ασπίδα προστασίας για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών και λειτουργούν ως πυλώνες ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες».

Η υλοποίηση του έργου προβλέπει την κατασκευή ολοκληρωμένων δικτύων συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων στους οικισμούς Καρδαμίτσια, Εξοχή (Νέα Ζωή), Τσιφλικόπουλο, Δροσιά-Πεντέλη, Κάτω Νεοχωρόπουλο, τη δημιουργία 6 αντλιοστασίων, καθώς και την επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών.                                                                                                                

Από το Γραφείο Τύπου

11,6 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση των ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στο οδικό δίκτυο των Δήμων Τεμπών, Αγιάς και Φαρσάλων

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, ενισχύεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 11,6 εκατ. ευρώ, για έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία έπληξαν το Νομό Λάρισας, στις 16 Ιουλίου 2017.

Οι πόροι προέρχονται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διατεθούν για την αποκατάσταση του επαρχιακού και αγροτικού οδικού δικτύου των Δήμων Τεμπών, Αγιάς και Φαρσάλων, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές εξαιτίας των βροχοπτώσεων.

Για την χρηματοδότηση των έργων από εθνικούς πόρους ο κ. Χαρίτσης δήλωσε:

«Ανταποκρινόμαστε στο αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών και κινητοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Δεσμεύσαμε τους απαραίτητους εθνικούς πόρους ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές στο οδικό δίκτυο πριν από το ξεκίνημα των εργασιών της νέας αγροτικής περιόδου και συνεργαζόμαστε στενά με τις τοπικές αρχές για να υλοποιηθούν έγκαιρα όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις και να επανέλθει γρήγορα η κανονικότητά στις πληγείσες περιοχές».

Από το Γραφείο Τύπου

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στο 7ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην Κέρκυρα

ypourgos perifereiarxis ionionΣτην Κέρκυρα βρίσκεται από χθες ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί της Κέρκυρας, ο κ. Παπαδημητρίου συναντήθηκε χθες με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο και τον Δήμαρχο της Κέρκυρας κ. Κωνσταντίνο Νικολούζο. Αμέσως μετά πραγματοποίησε επισκέψεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κέρκυρα όπως την Κερκυραϊκή Αλλαντοποιία, την Κερκυραϊκή Ζυθοποιία όπως και στην εταιρεία GingerBeerΧειμάριος που παράγει το παραδοσιακό κερκυραϊκό αναψυκτικό Τσιτσιμπύρα από το 1975.

Επίσης, ο Υπουργός Οικονομίας συνάντησε χθες το απόγευμα στην Νομαρχία εκπροσώπους τουλάχιστον 15 εταιρειών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Σήμερα ο κ. Παπαδημητρίου πραγματοποίησε ομιλία στην 2η παράλληλη πρωινή συνεδρία με θέμα συζήτησης την Επιχειρηματικότητα, τις Επενδύσεις, την Κοινωνική Συνοχή και την Απασχόληση.

Για την ενημέρωσή σας επισυνάπτεται η ομιλία του Υπουργού Οικονομίας

Από το Γραφείο Τύπου

Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Ηλία Ξανθάκου στην υπουργική συνεδρίαση του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Υπερβάλλουσα Παραγωγή Χάλυβα

O Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ηλίας Ξανθάκος, έλαβε μέρος στην υπουργική συνεδρίαση του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Υπερβάλλουσα Παραγωγή Χάλυβα (Global Forum on Steel Excess Capacity), η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, 30 Νοεμβρίου, στο Βερολίνο υπό την αιγίδα της Γερμανικής Προεδρίας των G20.

Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του εν λόγω Φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν οικονομίες που αντιπροσωπεύουν συνολικά άνω του 90% της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα (όπως η ΕΕ, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ινδία). Σκοπός του Φόρουμ είναι η εξεύρεση των κατάλληλων πολιτικών, ώστε να μειωθεί η παγκόσμια παραγωγή χάλυβα και να αντιμετωπιστούν αθέμιτες πρακτικές που εμποδίζουν τους ίσους όρους ανταγωνισμού στον κλάδο.

Στη χθεσινή υπουργική συνεδρίαση ολοκληρώθηκαν εντατικές διαπραγματεύσεις πολλών μηνών και το σύνολο των 33 μελών συμφώνησε για την κοινή στρατηγική και τις συγκεκριμένες πολιτικές με τις οποίες θα καταστεί δυνατή η μείωση της υπερπαραγωγής χάλυβα, η οποία έχει οδηγήσει σε σφοδρή κρίση τον χαλυβουργικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κοινή συμφωνία επί αυτών των πολιτικών ήταν πάγιο αίτημα της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από όλους από την υπερπαραγωγή χάλυβα και τη μη τήρηση ίσων όρων ανταγωνισμού. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα θα ωφελήσουν σημαντικά και τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου της χαλυβουργίας, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και πλέον εξωστρεφείς της χώρας μας.

Περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στον σύνδεσμο: http://www.bmwi.de/Redaktion/EN/Pressemitteilungen/2017/20171130-g20-countries-agree-on-a-report-on-steel.html

Από το Γραφείο Τύπου

 

 

Ενημερωτικό σημείωμα Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τους πλειστηριασμούς

Με αφορμή παραπλανητικές αναφορές που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ και επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα αβεβαιότητας για το θεσμικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η Κυβέρνηση, προκειμένου να προστατέψει τους ασθενέστερους και τις κύριες κατοικίες των νοικοκυριών, υπενθυμίζεται ότι:

 1. Η Κυβέρνηση έχει θεσπίσει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, ώστε όλοι οι πολίτες και επιχειρήσεις να μπορούν να ρυθμίσουν το σύνολο των χρεών τους προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει δικλείδες ασφαλείας, που προστατεύουν από αναγκαστικά μέτρα, όπως κατασχέσεις λογαριασμών, διαταγές πληρωμής και πλειστηριασμούς. Ειδικά η πρώτη κατοικία προστατεύεται από πλειστηριασμούς.
 1. Η Κυβέρνηση έχει προνοήσει ώστε να προστατεύονται οι ασθενέστεροι καθώς και το εύλογο επίπεδο διαβίωσης κάθε πολίτη. Παράλληλα εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που έχουν τη δυνατότητα αλλά αποφεύγουν να πληρώσουν με δόλια μέσα.
 1. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.keyd.gov.gr η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρουσιάζει αναλυτικά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις προστατευτικές ρυθμίσεις για τους πολίτες.
 1. Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, δημιουργείται πανελλαδικό δίκτυο υποστήριξης και ενημέρωσης των δανειοληπτών. Ήδη λειτουργούν 17 κόμβοι σε όλη τη χώρα, όπου κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να ενημερώνεται δωρεάν σχετικά με το ισχύον πλαίσιο και τις δυνατότητες που του προσφέρει, καθώς και να λύνει τις όποιες απορίες έχει για προβλήματα οφειλών που προσωπικά αντιμετωπίζει.

Ενδεικτικά προσφέρεται ενημέρωση για:

 • πλειστηριασμούς, ηλεκτρονικούς ή σε Ειρηνοδικεία, τόσο τραπεζών όσο και Δημοσίου
 • κατασχέσεις λογαριασμών και διαταγές πληρωμής
 • πώληση ή μεταβίβαση δανείων σε fund
 • το νομοθετικό πλαίσιο Σταθάκη – Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία και το εισόδημα νοικοκυριών και ελεύθερων επαγγελματιών
 • τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων προς τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες, η προσφυγή στον οποίο προσφέρει προστασία από καταδιωκτικά μέσα.

Οι ενδιαφερόμενοι για ραντεβού σε οποιοδήποτε Γραφείο ή Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, πρέπει να καλούν στο 213.212.57.30. Οι κόμβοι του πανελλαδικού δικτύου είναι:

 1. Αθήνας: έδρα του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Σολωμού 60 και Πατησίων)
 2. Πειραιά: Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης ΟΑΕΔ (Μαυρομιχάλη και Μεσολογγίου 4)
 3. Άγιος Ιωάννης Ρέντης (Θηβών 196-198, Ρέντη)
 4. Θεσσαλονίκη: Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Βασιλέως Γεωργίου 1)
 5. Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης: Δημαρχείο Παύλου Μελά (Καραολή & Δημητρίου 1, Κόκκινο Κτίριο, 3ος όροφος)
 6. Κοζάνη: Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Δημοκρατία 27, γραφείο 11)
 7. Λάρισα: Αεροδρομίου 13
 8. Ιωάννινα: Κεντρικό Δημαρχείο (Παπανδρέου 5)
 9. 9.Άρτα : κτίριο ΟΑΕΔ (Μακρυγιάννη 1, 1ος όροφος, Άρτας)
 10. Πάτρα: κτίριο ΟΕΚ (Αγ. Ανδρέου και Φιλοποίμενος, 3ος όροφος, Παλαιά Περιφερειακή Δ/νση Πελοποννήσου)
 11. Καλαμάτα: κτίριο Δήμου Καλαμάτας (Αριστομένους 68)
 12. Κόρινθος: ΚΠΑ Κορίνθου (Πατρών 107, 1ος όροφος)
 13. Χαλκίδα: Περιφέρεια Χαλκίδας (Λεωφόρος Χαϊνά 93, ισόγειο)
 14. Βόλος: κτίριο Δήμου Βόλου (Κρήτης 38)
 15. Αλεξανδρούπολη: κτίριο ΟΑΕΔ ΕΠΑ.Σ. (20 χλμ. Αλεξανδρούπολης-Πελαγίας)
 16. Ηράκλειο Κρήτης: κτίριο ΟΕΚ (Δημοκρατίας 13, 2ος όροφος)
 17. Καρδίτσα: κτίριο Δήμου Καρδίτσας (Σαρανταπόρου 140, 2ος όροφος)banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn