espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

epixeirimatika parka

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΠΙΤΣΙΟΡΛΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

1. Ποια είναι η άποψη σας για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών;

Απάντηση: Με τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν επί της Μαρίν Λεπέν η δημοκρατική Ευρώπη πήρε μια βαθειά ανάσα. Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών επαναφέρει την ανησυχία και τα δυσοίωνα σημάδια στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Ο Μακρόν πάντρεψε αριστοτεχνικά την ελπίδα για την ανόρθωση του γαλλικού γοήτρου με την προοπτική αλλαγής των πολιτικών επιτάχυνσης των ενοποιητικών διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μακρόν ζήτησε από τους Γάλλους να στρατευτούν στο σχέδιο αλλαγής της Ευρώπης και τους έπεισε ότι αυτός είναι ο δρόμος για να λυθούν και τα δικά τους προβλήματα.

Στη Γερμανία οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις υπερασπίστηκαν το ευρωπαϊκό statusquo υπερεκτιμώντας την υπεροχή της Γερμανίας στο σημερινό πλαίσιο και την καλύτερη οικονομική της κατάσταση. Όμως αυτά δε φάνηκαν αρκετά να αντιμετωπίσουν ούτε τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, ούτε την ανησυχία τους για το «αύριο» και το απροσδιόριστο αίσθημα απειλής που κυριαρχεί σε μεγάλα ζητήματα της γερμανικής κοινωνίας.

Νομίζω ότι στο αποτέλεσμα των εκλογών απεικονίζεται αυτή η πραγματικότητα και θεωρώ ότι εάν αυτό το αποτέλεσμα ερμηνευθεί σωστά, τότε θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει την αφετηρία μιας σοβαρής κινητοποίησης και τελικώς να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα θετικά. Θα μπορούσε δηλαδή να λειτουργήσει ως μια πολύ ηχηρή προειδοποίηση και μια πολύ ισχυρή ώθηση για μεγάλες και τολμηρές πρωτοβουλίες. Τώρα και πριν είναι πολύ αργά.

2. Αρκετοί υποστηρίζουν πως το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα καθυστερήσει σημαντικά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση; 

Απάντηση: Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Και φαίνεται πως σε αυτόν το στόχο κινούνται και ισχυροί ευρωπαϊκοί θεσμοί και παράγοντες. Όμως τόσο η εκκρεμότητα ως προς την τελική στάση του ΔΝΤ, όσο και η ασάφεια στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Ακριβώς για αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να ισχυροποιήσει τη θέση της στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων επιδεικνύοντας μια σταθερή και αποφασιστική στάση στο θέμα της κάλυψης των δικών μας υποχρεώσεων και δεσμεύσεων, ώστε να αφαιρέσουμε κάθε έδαφος για ανακίνηση ζητημάτων. Βεβαίως αυτό δε σημαίνει ότι σε ορισμένα –ευτυχώς λίγα- πολιτικά ζητήματα δεν θα χρειαστούν σκληρές διαπραγματεύσεις. Όμως σε πλήθος τεχνικής φύσεων «προαπαιτούμενα» δεν υπάρχει λόγος καθυστερήσεων και ταλαντεύσεων.

3. Η κυβέρνηση θέλει και δείχνει πως το έχει αποφασίσει να κλείσει την αξιολόγηση. Πιστεύετε πως θα τεθούν νέα εμπόδια και θα απαιτηθούν νέα μέτρα; Η κυβέρνηση έχει διακρίνει σενάριο ρήξης με τους θεσμούς; Καθώς μια απαίτηση νέων μέτρων θα ισοδυναμεί με πολιτική επιλογή...

Απάντηση: Συνεχίζοντας λοιπόν το συλλογισμό μου, θέλω να κωδικοποιήσω την πολιτική μας.

  • Σταθερό «όχι» σε κάθε απόπειρα ανακίνησης θέματος για νέα μέτρα
  • Γρήγορη ολοκλήρωση όλων των τεχνικής φύσεως προαπαιτουμένων
  • Απομόνωση των λίγων εκκρεμών πολιτικών ζητημάτων και σοβαρή διαπραγμάτευση με όπλο τα επιτεύγματα της οικονομίας και την ανταπόκρισή μας σε όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα

Πιστεύω ότι με αυτή την γραμμή της η ελληνική κυβέρνηση θα επιτύχει ευρύτατες συμμαχίες και θα αφαιρέσει όλα τα προσχήματα από όσους θα ήθελαν αν δημιουργήσουν προβλήματα και να θέσουν νέα ζητήματα.

4. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να «τρέχει» πλέον τις ιδιωτικοποιήσεις. Τι θα γίνει με εκείνη την υπόθεση του Ελληνικού; Θα ξεκινήσει ποτέ κ. Υπουργέ;

Απάντηση: Η κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει από τη δική της πλευρά ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Βεβαίως όλα πρέπει να γίνουν με σεβασμό στη νομοθεσία και τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Και κάτι ακόμα. Όλα πρέπει να γίνονται με στόχο να διαμορφωθούν οι απαραίτητες ευρείες συναινέσεις για ένα τόσο μεγάλο έργο. Ένα έργο που δίχασε για μεγάλο διάστημα την κοινωνία και εκ των πραγμάτων θα σφραγίσει τη φυσιογνωμία της Αθήνας.

Όσοι νομίζουν ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε με φωνές, είτε απλώς με κυβερνητικές εντολές κάνουν λάθος. Και όχι μόνο κάνουν λάθος, αλλά προδίδουν και μια ορισμένη αντίληψη. Μια αντίληψη που βρίσκεται στη ρίζα του προβλήματος αναξιοπιστίας της χώρας.

Φιλοεπενδυτικό κλίμα υπάρχει όταν υπάρχουν σαφείς κανόνες που τηρούνται απαρέγκλιτα από όλους. Όταν υπάρχει ένα καθεστώς όπου η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία υπόσχεται παρακάμψεις των κανόνων, τότε όχι φιλοεπενδυτικό κλίμα δε διαμορφώνεται, αλλά καταστρέφονται η εικόνα και η αξιοπιστία της χώρας.

5. Ποια είναι η άποψή σας για τις Σκουριές; Είστε υπέρ της συνέχισης του έργου; 

Απάντηση: Υπό την προϋπόθεση της απάντησης σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις επιπτώσεις των μεθόδων εξόρυξης στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Στη διευκρίνιση αυτών ακριβώς των ζητημάτων σκοπεύει και η διαδικασία της Διαιτησίας που προέκρινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Και νομίζω ότι πολύ καλά έκανε, διότι έτσι θα οδηγηθούμε σε μια τελική απόφαση που θα πρέπει να είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές. Όποια κι αν είναι αυτή.

6. Συμφωνείτε με τις ενέργειες του υπουργείου Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση της ρύπανσης;

Απάντηση: Νομίζω ότι μετά από μια αρχική φάση όπου ενδεχομένως υπήρξαν καθυστερήσεις και αστοχίες υπήρξε η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση με πολύ καλά αποτελέσματα.

7.  Πολλά σενάρια αναδεικνύουν προοπτική συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με την κεντροαριστερά. Είστε υπέρ μιας ανάλογης προοπτικής;

Απάντηση: Υποστηρίζω σταθερά εδώ και πολλά χρόνια αυτή την προοπτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την Απλή Αναλογική και αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι στόχος του είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συμφωνιών. Αν κάποιος πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του επί του θέματος είναι η λεγόμενη κεντροαριστερά. Και πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της η κεντροαριστερά όχι μόνο στο θεωρητικό ζήτημα, αλλά και στο πολύ συγκεκριμένο ενώπιον του οποίου βρίσκεται. Θα συζητήσει με το ΣΥΡΙΖΑ την προοπτική μίας κυβερνητικής συνεργασίας στη βάση προγραμματικής συμφωνίας ή με τη ΝΔ;

8. Στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι. Αλλά δεν εφαρμόζονται. Η γραφειοκρατία δεν απομακρύνει τους επενδυτές, απογοητεύει κυρίως όλους μας. Μπορεί να αλλάξει κάτι;

Απάντηση: Πρέπει να αλλάξουν όλα. Πάνω από όλα όμως πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα που διαπερνά το πολιτικό σύστημα, τον κρατικό μηχανισμό και την κοινωνία ως προς το θέμα των επενδύσεων και συνολικά το μοντέλο οικονομικής διαχείρισης και ανάπτυξης. Η γραφειοκρατία είναι ένα σύνθετο φαινόμενο. Όλοι την ξορκίζουν και όλοι την εκτρέφουν. Όλοι στα λόγια θέλουν να εφαρμόζονται οι νόμοι, αλλά κατά κανόνα για τους άλλους. Όλοι αναζητούμε ένα «παράθυρο» και σε αυτή την αναζήτηση χρησιμοποιούμε τα πολιτικά μας μέσα. Όλοι θέλουμε επενδύσεις, αλλά για κάπου αλλού και όχι στην περιοχή μας... και θα μπορούσα να συνεχίσω αυτό τον κατάλογο.

Ίσως είναι ρομαντισμός ή αφέλεια όμως για εμένα το πέρασμα της Αριστεράς από την κυβέρνηση πρέπει να αφήσει βαθειά ίχνη αλλαγής σε όλα αυτά. Ή τουλάχιστον ίχνη μαχών που θα δοθούν για την αλλαγή κι ας χαθούν.

9. Τι θα αλλάξει ο νέος Αναπτυξιακός νόμος; Η ΝΔ σας κατηγορεί πως απλώς είναι μια από τα ίδια...

Απάντηση: Η φιλοσοφία του σημερινού αναπτυξιακού νόμου είναι τελείως διαφορετική. Ο νυν αναπτυξιακός πριμοδοτεί επενδύσεις που ενσωματώνουν υψηλή τεχνολογία, επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς και όχι μόνο στον τουρισμό. Ο νυν αναπτυξιακός μειώνει τις άμεσες επιχορηγήσεις υπέρ των φορολογικών κινήτρων. Ο νυν αναπτυξιακός επιχειρεί να διευρύνει τον αριθμό των αποδεκτών πριμοδοτώντας μικρότερες επιχειρήσεις.

10.  Είστε από τους κυβερνητικούς παράγοντες που έχετε ιδιαίτερες σχέσεις με τον κινεζικό  πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια τους; Μήπως είναι υπερβολές όλα αυτά που γράφονται για επενδύσεις δισ. ευρώ;

Απάντηση: Η συνεργασία με την Κίνα και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δημιουργεί η στρατηγική «OneBeltOneRoad» είναι ένα μεγάλο θέμα για την Ελλάδα. Ήδη η παρουσία της Coscoστο λιμάνι του Πειραιά έχει αλλάξει τη θέση της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη των μεταφορών και δημιουργεί ένα αναπτυξιακό σπιράλ.

Όμως το πολύ μεγάλο στοίχημα είναι πώς η Ελλάδα θα μετατραπεί όντως σε μια γέφυρα μεταξύ Κίνας – ΕΕ και πώς θα συμβάλλει ώστε η ευρωκινεζική συνεργασία να μπει στις σωστές και αποδοτικές για όλες τις πλευρές βάση. Είναι ένα έργο σύνθετο, δύσκολο, αλλά πάρα πολύ ενδιαφέρον και με μεγάλα οφέλη για την Ελλάδα. Απαιτεί στρατηγική και πολύ προσεκτικές κινήσεις. Δεν πατάμε σε δύο βάρκες αλλά αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα της θέσης μας, όχι μόνο για μας αλλά και για την Ευρώπη.

Με μια τέτοια προσεκτική και καλά επεξεργασμένη στρατηγική μπορούμε να προσελκύσουμε όντως πολύ μεγάλες επενδύσεις. Όπως μπορούμε να ενισχύσουμε τη θέση των ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

11. Ο πρωθυπουργός φωτογράφισε κάποιες αλλαγές στο κυβερνητικό έργο. Εκτιμάται πως είναι αναγκαίος ένας ανασχηματισμός; 

Απάντηση: Γνωρίζετε ότι σε αυτού του είδους τις ερωτήσεις η απάντηση είναι μία και μόνη. Η σύνθεση της κυβέρνησης είναι αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού.

12. Πρόσφατα έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για το μάθημα των θρησκευτικών, για την αναγκαιότητα της προσευχής, την ελεύθερη επιλογή από πλευράς μαθητών κλπ. Γιατί πιστεύετε πως άνοιξε τώρα αυτή η συζήτηση; Ποια είναι η δική σας πολιτική γνώμη;

Απάντηση: Θίγετε ένα ζήτημα που θεωρώ πολύ μεγάλο και θα τολμήσω μια αιρετική απάντηση. Ο 21ος αιώνας μπήκε ορμητικά και οι αλλαγές στον κόσμο είναι σαρωτικές. Η χριστιανική Ευρώπη δεν είναι πια το κέντρο του κόσμου. Οι λαοί της Ευρώπης βιώνουν τη συμπίεση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών τους κατακτήσεων και ταυτόχρονα διακατέχονται από ανασφάλεια για το μέλλον. Όλα αυτά διαμορφώνουν συνθήκες επώασης τάσεων εθνικιστικών αναδιπλώσεων και ακραία αντιδραστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων.

Απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο είναι επείγον να αποκτήσει νέα ορμή το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Όμως για να γίνει αυτό απαιτούνται αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Και πάνω από όλα απαιτείται σε αυτό το όραμα ο κάθε λαός να αναγνωρίζει και τη δική του προοπτική και τη συμβολή της δικής του ταυτότητας στη σύνθεσή του. Και αυτό επίσης προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των συνιστωσών κάθε εθνικής παράδοσης, κάθε ξεχωριστής εθνικής ταυτότητας.

Με δυο λόγια λοιπόν θεωρώ ότι η μείζων προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής εθνικής συνοχής σε ένα σχέδιο που θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή της Ελλάδας στη μεγάλη προσπάθεια για την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής δυναμικής και τη διαμόρφωση μιας νέας θετικής ευρωπαϊκής απάντησης στις μεγάλες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Χώρος για περιττές συγκρούσεις ή για τακτοποίηση ιστορικών εκκρεμοτήτων κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει.banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn